Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

18 убити след нападение на ислямски терористи в Конго

Main Pic
Публикувана: 12.06.2022
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 746
Коментари: 0
При нощна атака бойци от ислямската екстремистка групировка "Съюзнически демократични сили" са убили най-малко 18 цивилни, изгаряйки много къщи в село в източната част на Демократична република Конго, се казва в съобщения в медиите.
 
Атаката е извършена в село Отомабере в района Ируму в провинция Итури късно през нощта в неделя, съобщи нигерийският вестник The Guardian.
 
„Разговаряхме с приятели навън, когато чухме изстрели и всички избягаха в различна посока. Беше пълна паника“, каза Кимвенза Малембе, жител на Отомабере, цитирана в медиите. „Тази сутрин преброихме 18 жертви, убити с ножове и огнестрелни оръжия.
 
ADF,  военна група, която започна да действа в ДРК през 90-те години на миналия век, е убила около 1300 души между януари 2021 г. и януари 2022 г., според доклад на ООН. Създадена е през 1996 г., обединявайки няколко съществуващи бунтовнически групи.
 
През януари 2021 г. повече от 100 души бяха убити при три големи атаки в същата провинция от ADF, съобщи тогава Open Doors.
 
Около 46 души, принадлежащи към етническата група пигмеи, бяха убити в провинция Итури от заподозрени бойци на екстремистката група, която е известна с нападенията, отвличанията и убийствата на християни, както и с обучението и изпращането на джихадисти в други страни в Африка.
 
Източник: Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg