Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Благословен петдесятен дъжд

Main Pic
Публикувана: 13.06.2022
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1041
Коментари: 0
Скъпи читатели,
 
Честита Петдесятница – отново празнуваме раждането на Христовата църква! Най-вече хвалим Бога, че Самото Трето Лице на Светата Троица – Светият Дух, най-прекрасното Небесно съкровище на земята заедно с писаното Слово Библията, обитава в новородените християни...
Нека късният петдесятен дъжд на благословенията се излее с нова сила по цялата земя, в България и в живота на всеки един от нас!
В месеца след Петдесятница ще ви срещнем с Божии служители, братя и сестри, чиито свидетелства, вярваме, ще бъдат насърчение за вас.
Първото интервю е с пастор Румен Борджиев, председател на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) и пастор на ЕПЦ Подуяне в гр. София.
 
 
Лъчезара Йосифова: Пастор Борджиев, нека започнем с една традиция на Петдесятница във вашата църква. Каните регионални пастори, с които работите, и всички разказват за Божии чудеса, които са преживели. И аз присъствах преди време на такова ваше богослужение. Бях докосната и от свидетелствата, и от хвалението, и от мъжките сълзи – не заради проблеми, а от благодарност към Бога... Как се роди идеята за тези тържества и как продължават те сега?
 
П-р Румен Борджиев: Преди всичко искам да изкажа своята благодарност на екипа на Евангелски вестник за оказаното внимание. Ще използвам възможността и да честитя на вас и на вашите читатели празника Петдесятница, който освен с първото новозаветно изливане на Светия Дух, от мнозина е смятан и за рождения ден на Христовата Църква.
 
Да, нашата църква, освен за вярващите, приобщили се към нея, има грижата и за други църкви и общества, главно от източния район около София. Превърна се в добра традиция в навечерието на Петдесятница ръководителите на църквите от нашия район да се събираме заедно за общение и молитва. През последните години това общение го пренесохме и в други църкви. Тази година преди празника се събрахме в Петдесятната църква в Ботевград, където имахме прекрасно и благословено време. По същото време там беше проведена и регионална конференция, организирана от Женския отдел на ОЕЦ.
 
Лъчезара Йосифова: Един въпрос, свързан със снимката на вашето семейство, която публикуваме тук. Твоите внучки са четвърто поколение от дългогодишния ви християнски род. Много пъти на молитвени събрания в църквата ви сядах до родителите на твоята съпруга Ева – Иван и Мария, които се отличават с Христова любов, смирение и уникални свидетелства за повече от 60 години съвместен живот. Би ли разказал повече за тях и как продължава благословението върху вас – техните деца, внуци и правнуци?
 
П-р Румен Борджиев: Благодарим на Бога, че със Своето предузнание и предопределение Той е определил и двамата с Ева да се родим и да израснем в семейства, които познават Бога. И от нейна, и от моя страна родителите, бабите и дядовците ни са петдесятни вярващи. Благодарим на Господа и на родителите ни, че са ни отгледали и възпитали с вяра в Божието Слово. Сега голямата отговорност е пред нас, ние да предадем вярата на следващото поколение. Убеден съм, че това е най-ценното завещание, което може да бъде предадено като наследство.  
 
Лъчезара Йосифова: Във вашата църква имате специални молитви за кръщение със Светия Дух. Организирате и нощни молитви. Ти си пастор на църквата ви повече от 30 години. Какви са вашите приоритети?
 
П-р Румен Борджиев: Нашата църква е възникнала в квартал Подуяне като петдесятно общество от вярващи и през всичките 88 години на своето съществуване се е стремяла да поддържа духовния огън на Божия Дух. Всеки месец организираме специални молитви за кръщение в Светия Дух - почти всички, които търсят обещаното от Бога благословение, го получават. Нашето сърдечно желание е като петдесятни вярващи не само да търсим духовното кръщение, но и да израстваме в пълноценно общение с Божия Дух и най-вече в Неговото освещение.
 
Лъчезара Йосифова: Благодарим, че в ЕПЦ Подуяне години наред редовно се молите за мисионерски нужди на мисионери от Международната ни християнска верига „Приятели“ с мисионери от 50 страни от всички континенти. Преди време поканихме един от мисионерите на богослужение при вас - той е рискувал живота си в най-трудни страни по света като Северна Корея, Сирия, Иран, Ирак, Пакистан и други. Призова младежите да откликват на мисионерския призив, когато той дойде в живота им. Какви са твоите наблюдения за младите хора в това отношение?
 
П-р Румен Борджиев: От Новия завет на Библията разбираме, че Божията воля е мисионерството да бъде част от живота на Църквата. Именно благовестието и мисионерството са средството за разпалване на нови територии с огъня на Светия Дух. Според мен мисионерството е течащата вода, която освобождава място за ново и прясно благословение. В противен случай, една местна църква без благовестие и мисионерство рискува от благословено езеро да се превърне в застояло блато. 
 
Моите наблюдения показват, че именно младите хора са склонни да се покорят на Божия призив и да станат днешните посланици за Божието царство в света. Затова и нашите молитви, и насърчението ни е към младежите, да бъдат готови да чуят Божия призив и да откликнат на Неговия апел.
 
Лъчезара Йосифова: Ти си председател на ОЕЦ в България. В последните три месеца евангелските църкви от организацията изпратиха на няколко пъти сериозни хуманитарни помощи за Украйна. Колеги от bTV също взеха от теб интервю по този повод. Би ли обобщил за помощите и отклика за тях в Украйна?
 
П-р Румен Борджиев: Първо искам да изразя своето категорично осъждане на тази безсмислена войната в Украйна, в която всеки ден загиват невинни хора както от украинска страна, така и от изпратените млади хора от Русия. Още след 24 февруари, Евангелският алианс в България излезе с декларация против войната и с призив за молитва. Но освен духовната и морална подкрепа, ОЕЦ инициира и кампания за събиране на средства, с които да бъде закупена храна за вярващи в Украйна.
Първоначалната идея беше да закупим храна, която да изпратим с камион до Украйна. В рамките на десетина дни бяха събрани над сто хиляди лева, с които можахме да изпратим планирания TIR. Когато видяхме, че останаха още средства, обявихме втори етап на инициативата и така успяхме да закупим продоволствия за втори товар.
 
Тук искам да изкажа сърдечна благодарност към всички, които откликнаха на призива и се включиха с финансови средства. Предавам и благодарността на украинските вярващи и църкви за оказаната безценна помощ. И няма как да не си спомним думите от Божието Слово, записани в посланието на ап. Яков 2:15-17: „Ако някой брат или някоя сестра са голи и останали без ежедневна храна и някой от вас им каже: Идете си с мир, дано бъдете стоплени и нахранени, а не им дадете потребното за тялото, каква полза? Така и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва.” Пожелавам на всички евангелски християни да бъдем вярващи и на дело.
 
Лъчезара Йосифова: Би ли споделил някои по-важни акценти от работата на ОЕЦ до края на 2022 г. ?
 
П-р Румен Борджиев: Понастоящем Евангелският алианс обединява 14 църковни деноминации и 13 евангелски организации. През годините на своето съществуване от 1909 г. ОЕЦ винаги се е стремял да бъде платформа за координиране и единодействие на различни добри инициативи и общи проекти на евангелските църкви. 
Поради пандемията с КОВИД-19, както много християнски организации, така и ОЕЦ не успяхме да осъществим някои от набелязаните проекти. Надяваме се, през второто полугодие на 2022 г. да осъществим отложения от 2020 г. фестивал на възможностите „Ела и виж”. Съвместно с Българския християнски студентски съюз планираме на 22 октомври т.г. (събота) в сградата на ХЦ „Блага вест” в София да съберем представители на различни евангелски организации и пастири и ръководители на църквите от цялата страна. За да  има ново споделяне и опознаване потенциала на протестантската общност в страната - така той да бъде използван много по-пълноцено.
 
На 11 и 12 ноември, за 16-та поредна година, в сътрудничество със Студио 865, е планирано присъствено провеждане на Глобалната конференция за лидерство – Willow Creek.
 
На 3 и 4 декември, съвместно с организацията World Challenge планираме конференция и евангелизация със сина на Дейвид Уийкресън – Гари, и световно известния евангелизатор Ники Круз, главен герой на автобиографичната книга „Бягай, малкия, бягай“. Надявам се, както на конференцията през деня, така и на вечерните събрания, много християни и служители от различни деноминации, да се съберем в една от залите на НДК в София и да изпросим от Бога нова вълна на съживление за страната ни.
 
Лъчезара Йосифова: А някои моменти от сътрудничеството на ОЕЦ с Европейския евангелски алианс?
 
П-р Румен Борджиев: Както знаете, Българският евангелски алианс е дългогодишен член на Европейския, а чрез него и на Световния алианс. През годините ОЕЦ е бил активен участник в дейността на голямото евангелско семейство. Нашият принос към европейското евангелско дело, освен активната ни роля на Балканите, се изразява и в участието на наши представители в ръководните органи  на ЕЕА. П-р Николай Неделчев беше няколко мандата председател на ЕЕА, а Стойко Петков, за около десетина години беше член на Борда на организацията. Понастоящем друг наш представител – п-р Даниел Топалски е част от ръководството на ЕЕА. Дори тази седмица Бордът на Европейския алианс има заседание тук в София. 
 
През последните години стана добра традиция ръководителите на балканските Евангелски алианси в различни страни да се събираме за общение, молитва и споделяне на общите предизвикателства, пред които всички се изправяме. Нашата страна беше домакин на срещата през есента на 2019 г. Тази година срещата е планирана за 7-9 септември в Истанбул. 
 
Всичко това показва, че Българският алианс е активен и пълноценен член на голямото европейско евангелско семейство.
 
Лъчезара Йосифова: С какво слово от Библията ще насърчиш читателите в това трудно време?
 
П-р Румен Борджиев: За трудните дни като тези, Господ Исус Христос ни е дал най-великото обещание: „ Да не се смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и в Мен. В дома на Моя Отец има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, така че където съм Аз, да бъдете и вие” (Йоан 14:1-3). Вярвам, че Божията благодат чрез Светия Дух и Неговото Слово ще бъде с Църквата, докато Христос се завърне за нас!
 
На снимката по-горе: п-р Румен и Ева Борджиеви, и родителите на г-жа Ева Борджиева - Мария и Иван.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg