Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Рядък надпис изненада археолозите в Израел

Main Pic
Публикувана: 04.10.2023
Автор: Стив Уорън
Прочетена: 787
Коментари: 0
Двама археолози от eврейския университет в Eрусалим обявиха, че екипът им е открил рядък надпис на гръцки от византийския период, който включва молитва към Господ Исус Христос, използвайки парафраза на първите два стиха от Псалм 86 от библейската книга Псалми от Стария завет.
 
Откритието е направено във Форт Хоркания, изолиран археологически обект в Юдейската пустиня.
 
В прессъобщение университетът заяви, че разкопките на мястото са се състояли всред нарастваща активност от страна на крадци на антики.
 
Въпреки отдалеченото местоположение, екипът на д-р Орен Гутфелд и Михал Хабер от еврейския университет в Ерусалим, в сътрудничество с университета Карсън-Нюман (Джеферсън Сити, Тенеси) и организацията за археологическо възстановяване на американските ветерани, копаят на мястото в продължение на четири седмици.
 
Експедицията се фокусира върху две основни зони на разкопки. В югозападния край на върха бяха разкрити участъци от укрепления от периода на Втория храм, включително укрепена стена и наблюдателна кула.
 
В северозападната част на планината експедицията отстрани масивен лавинен слой от строителни камъни, който се срути от горния етаж в зала на сутеренния етаж на широка сграда. По време на разкопките на археологическия екип на обекта е открит голям зидан камък с надпис, изписан с червени букви с кръст, разположен на върха му.
 
Хабер и Гутфелд идентифицират писмеността като койнеидейски – езикът, на който е написан Новият завет. Те са потърсили помощта на своя колега, епиграфа д-р Авнер Екер от университета Бар-Илан, за да дешифрира надписа върху камъка.
 
Според Екер надписът е парафраза на Псалм 86:1-2, известен като „Молитвата на Давид“.
 
Точно под кръста текстът е следният: "Исусе Христе, пази ме, защото съм беден и нуждаещ се..."
 
Молитвата към Исус е взета от стиховете в Псалм 86, които гласят: „Приклони ухото Си, Господи, и ми отговори; Защото съм наскърбен и в нужда. Защити душата ми, защото съм благочестив; Ти, Боже мой, спаси слугата Си, който уповава на Теб“.
 
„Това е един от най-често срещаните псалми в християнската традиция в древни времена. Очевидно един от монасите е нарисувал графит на кръста на стената и под него е написал молитва, която е знаел много добре“, каза Екер в изявление.
 
Той също датира надписа, обяснявайки: „Според стила на писане, надписът датира не по-късно от първата половина на 7 век след Христос.“

CBN News

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg