Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Обществен форум за комунистическия режим и репресиите върху църквата

Main Pic
Публикувана: 18.03.2012
Автор: Ваня Кръстева
Прочетена: 3058
Коментари: 0

 

Истински междуцърковен диалог се получи на обществения форум, посветен на комунистическата диктатура и репресиите срещу християнските общности в България. В диалога участваха представители на православието, протестантството и католическата общност. След отварянето на досиетата на висшия клир и предстоящото разкриване на тези данни за евангелската общност пътят към промяната и изчистването на църквата минава през покаянието и прошката. Около това становище се съгласиха участниците в дискусията. „Комунистическата партия водеше духовна борба с църквата и всеки, които приемаше Господ Исус Христос за свой Спасител, бе обявен за враг на държавата”, подчерта един от организаторите на форума – п-р Христо Куличев. По думите му, това е само началото на процеса на очистване.

 

Гоненията срещу християните започват веднага след 9 септември 1944 г. През март следващата година са осъдени 152-ама православни свещеници и един протестант. По време на следствието всички те са подложени нечовешки мъчения. 13 свещенослужители са получили смъртни присъди, още 13 – доживотни. През 1949 г. срещу 15 евангелски пастори са били повдигнати обвинения в шпионаж. Били са подложени на гаври и изтезания. Християните са пращани в концлагери и затвори, имуществото им е било отнемано. През 1952 г. са се провели процесите срещу католическите свещеници. Четирима от тях са намерили смъртта си. Въпреки че тежкият период на репресии и мъчения сякаш приключва в средата на 50-те години на 20. век, църквата посреща гоненията достойно. Едва след като едно поколение свещеници си отива, Държавна сигурност (ДС) постепенно започва да прониква най-вече в Българската православна църква. Започва нейното институционализиране. Според един от лекторите на форума – д-р Момчил Методиев, в началото на 70-те години ДС започва да кадрува. Издигането в църковната йерархия става само с „благословията” на комунистическата власт. Въпреки това процесите срещу християни не спират. През 1979 г. са осъдени още 6 души, а през 1985 г. братята Христо и Димитър Куличеви също са осъдени от държавата. Днес п-р Христо Куличев издава книга със спомените си от онези дни – „Процесите. Партията срещу църквата”. Като жив свидетел на една отминала епоха той е убеден, че трябва да премахне затъмнението от този 45-годишен период от историята, за да съхрани спомена и да запознае младото поколение със случилото се. „По онова време печатаха на червени листа моралния кодекс на комунизма, за да изместят Десетте Божи заповеди и в много случаи за съжаление успяваха”, казва той. „Силата на църквата не е в нейната численост, а в нейната чистота”, допълни още п-р Куличев. Според него именно гоненията са показали тази сила, а свободата е изпитание за вярващите, защото в нея трябва да се прояви чистотата на църквата. Но днес се правят много по-лесно компромиси. „Трябва да отлъчим нечестивия от себе си”, категоричен бе п-р Куличев.

 

На подобно становище застанаха и представителите на Православната църква, които присъстваха на открития форум. Доц. Дилян Николчев от катедра „Практическо богословие” към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” подчерта, че след разкриването на агентурното минало на висшия клир на БПЦ е умерен оптимист за изхода от ситуацията. Според него е много вероятно Светият синод да продължава да седи в „глуха защита” и едва ли в близко време ще бъдем свидетели на видима промяна. Доц. Николчев подчерта, че свикването и провеждането на нов църковен събор би било изход, ако през 2008 г. не е бил променен Уставът на БПЦ. С този си акт още тогава висшият клир ограничава изборното начало и възможността на миряните да участват в този събор. Така митрополитите ще назначават делегатите, без да има изборно начало в истинския смисъл на думата, и според него очакванията за ролята на този събор стават малко преувеличени. Проф. Калин Янакиев от Философския факултет на СУ допълни позицията му, като заяви, че той вярва в съборното начало на БПЦ и според него именно в това е разрешението на сегашната безпрецедентна ситуация. „Църквата е жертва на комунистическия режим и ДС. Аз самият се чувствам репресиран от своите архиереи”, допълни проф. Янакиев. И още: „Архиереите година след година са отстъпвали и предавали своите събратя. Затова те подлежат на 30-ото апостолско правило, което гласи, че който получи епископска власт със съдействието на светската власть трябва да бъде низвергнат и отлъчен. След направена проверка се оказва, че от тези 11 митрополити с агентурно минало 7 са били вербувани като архимандрити, а трима – като йеромонаси, следователно те най-вероятно са получили епископската си власт благодарение на ДС”. Парадоксът се състои в това, че Светият синод не може да проведе църковен съд, защото трябва да осъди и накаже самия себе си, допълни още проф. Янакиев. Според него „църковните бабички” преведоха църквата през бездната на изпитанието. Но днес в България вече има истинско, образовано, живо църковно общество, което трябва да направи значително усилие и чрез обединение с обикновените енорийски свещеници и натиск върху епископите има шанс да се преодолее кризата. „Дрехата на Тялото е съдрана, но ние трябва да я съшием отново”, подчерта още той.

 

В края на форума се проведе дискусия между публиката и лекторите, която огласи целия салон на Първа евангелска църква на ул. „Солунска” 49. Въпроси имаше към почти всички участници. Днес, 63 години след процесите срещу евангелските пастори и точно 60 години след процесите на комунистическия режим срещу католическите свещеници, необходимостта от запазване на спомена за тези мрачни събития все по-често излиза на преден план. Все още, както подчерта председателят на Съюза на репресираните Драго Михалев, в учебниците по история не пише нищо за тези събития, въпреки че са минали повече от 22 години от промените. Предстои ни да видим дали ще станем свидетели на искрено покаяние и прошка и как църквата ще възвърне загубеното доверие. Идеята на организаторите е след година да се проведе втори подобен форум, като дотогава да се издаде сборник с днешните изказвания на лекторите и да се популяризира интернет страница във Фейсбук „Комунистическата диктатура и репресиите срещу християнските общности”. Тя е отворена и за вашите коментари по темата.

снимка: Иво Орешков

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg