Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Библията става реалност за неграмотните жители на Замбия

Main Pic
Публикувана: 04.03.2013
Автор:
Прочетена: 2221
Коментари: 0

В един горещ, прашен град на Замбия четири малки църкви са се събрали в полупостроена сграда от кал и стоманени панели, за да се насърчават един друг в рамките на „уикенда, посветен на разказване на истории”. Аплодисменти изпълват сградата, което е знак, че слушателите признават напредъка, постигнат в изучаването на новите библейски истории. Концепцията на т.нар. разказване на истории от Библията е въведена в църквите на южноафриканската държава от мисионерите Джеф и Стейси Пауърс.

Повечето хора в Замбия не могат да четат, така че идеята за представяне на съдържанието на Библията чрез разказване на история, а не чрез проповеди е много привлекателна за тях. Абигейл Мусонда – млада учителка, подчертава, че библейските истории имат силно влияние в нейната общност. „Има много добри примери. Например тази жена с черната шапка не може да чете – допълва Мусонда, сочейки една възрастна жена на пейката. – Но когато слуша истории, може да ги запомни и тя дори прие Христос”. По думите на Мусонда, хора като тази жена, които изучават Библията устно, са в състояние да развият силна връзка с Бога.

Около 5,7 млрд. души, или над 80% от населението на света не могат да четат. Тези хора не могат да разберат Евангелието чрез традиционните методи, като например четене на Библията, проповеди или лекции. Този устен метод на евагелизиране представлява преразказване на притчи и истории от Библията точно както много хора преразказват събития от собствения си живот. Когато слушателите чуят библейски истории, те чуват примери от реалния живот, които могат да приложат в собственото си всекидневие.

Източник: charismanews.com

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg