Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Българските християни в Кипър

Main Pic
Публикувана: 05.12.2013
Автор: Д-р Марияна Филипова
Прочетена: 2930
Коментари: 0

Как започна всичко?

Кипър. Ноември 2007 г. Всичко започва оттук и само от трима души, събрани в един дом за молитва. След множество неуспешни опити за създаване на българска църква в техните родолюбиви и отдадени на Бога сърца се заражда мечтата един ден да има българска църква в Кипър. Тази мечта става цел, мотив и видение…

Провеждат разговор през април 2008 г. с епископа на Божите църкви в Кипър, молейки го за съдействие по въпроса. Епископ Михалис, несъмнено с голям ентусиазъм и любов, им предоставя малко помещение в сградата на християнския център. Започват 5 души с усърдна молитва. По техния пример ден след ден постепенно се присъединяват и други вярващи. След 3 месеца малкото помещение вече не събира богомолците и се налага отново да бъде отправена молба за помощ към Кипърската църква. Предоставя им се по-голямо помещение за около 90 души и залата пак е почти пълна. Стремежът на основателите на Българската църква в Кипър не се изчерпва само със столицата Никозия, а продължава и се насочва към други големи градове в Кипър. Така стават факт и българските християнски църкви в градовете Ларнака, Лимасол и Пафос. Следват и други Божи повели към вярващите, а именно кипърска радиостанция, която излъчва проповеди на български език, български вестник, издаван в Кипър, който публикува обяви за българските църкви в Кипър, и път към нова сграда на църквата ни в Никозия, която да побира над 300 души.

Кой стои зад всички тези събития и блага?

Пастор Румен Meтодиев е роден на 29.10.1978 г. в София и израства в християнско семейство в с. Петково, община Елин Пелин. Животът му от ранна възраст протича във възпитание, учение и духовно израстване в Бог. Като тийнейджър работи доброволец към проекта с филма „Иисус“. След това помага на майка си в а мисионерската й дейност за създаване на църкви в община Елин Пелин. Започва да проповядва Словото Господне на 16 години в няколко села. През 2002 г. се дипломира в Петдесятния факултет към ВЕБИ – София. В периода 2001 – 2003 г. работи в Студио 865 към „Евангелски вестник”. През 2005 г. емигрира в Кипър със семейството си. Сключва брак със съпругата си Таня и продължава да следва пътя на Бога и да помага на българските християни в Кипър да бъдат във връзка с Него.

Помощник-пастор Стефан Стаматов е роден на 16.11.1958 г. в Добрич. Израства в атеистично семейство. През 1992 г., в един обикновен работен ден, на път към службата среща свой стар приятел, който споделял благовестието на група колеги. Това е и първият път, в който той чува за Евангелието. Това поставя началото на новия му живот в служба на Бог. През 1999 г. завършва задочно Библейския институт. На 12.06.1999 г. е ръкоположен за служител на мисионерската дейност в църквата. Мисионерството му се оказва много успешно и в резултат са създадени няколко църкви около областта на Добрич, а по-късно, идвайки в Кипър – и църквите в Никозия, Ларнака и Пафос. През 2008 г. ръководството на кипърската църква БЦ с епископ Михалис Хараламбос го провъзгласява за помощник-пастор на българската църква „Витезда“ в Никозия.

В какво вярват българските християни в Кипър?

  • В дословната боговдъхновеност на Библията.
  • В Един Бог, вечно съществуващ в три лица, а именно Отец, Син, Святи Дух.
  • Исус Христос е Единородният Син на Отца, заченат от Святия Дух и роден от Дева Мария. Исус е разпнат на кръст, погребан и възкресен от смъртта, възнася се на небето и сега е от дясната страна на Отца като застъпник.
  • Всички са съгрешили и поради това са лишени от Божията слава. Покаянието е заповядано от Бог за всички и е необходимо за прошка на греховете.
  • Оправданието, обновлението и новорождението се получават чрез вяра в кръвта на Исус Христос.
  • В освещението след новорождението чрез вяра в кръвта на Исус Христос, чрез Словото и чрез Святия Дух.
  • Святостта е Божието изискване за начина на живот на Неговите последователи.
  • В кръщението със Святия Дух след очистване на сърцето.
  • В говоренето на други езици според дадената от Святия Дух способност като първоначално свидетелство на кръщението със Святия Дух.
  • Във водното кръщение чрез пълно потапяне. Всички, които се покаят, трябва да бъдат кръстени в името на Отца, Сина и Святия Дух.
  • В Божествено изцеление и освобождение, снабдено за всички в изкуплението.
  • В Господната вечеря.
  • Във второто идване на Исус Христос – първо, да възкреси мъртвите праведници и заедно с живите светии да ги вземе при Себе Си, и второ – за да царува на Земята хиляда години.
  • В телесното възкресение – вечен живот за праведните и вечно наказание за нечестивите.

ps Това съдържание е предоставено за безплатно ползване благодарение на даренията на наши съмишленици. Участвай и ти! Имаме нужда от подкрепа, за да продължим създаването на подобни материали на български език.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg