Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Обръщение на ОЕЦ във връзка с бежанците

Main Pic
Публикувана: 15.12.2013
Автор:
Прочетена: 2096
Коментари: 0
 

43 / 16.12.2013 г.

 

ДО

ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ ПРОТЕСТАНТИ

ДО

ЧЛЕНУВАЩИТЕ В  ОЕЦ

 

ОБРЪЩЕНИЕ

 

Уважаеми братя и сестри,

 

Във връзка със зачестилите през последните седмици прояви на ксенофобия и расизъм спрямо чужденците и бежанците в България, изразяваме нашето крайно безпокойство и загриженост. Подобно отношение е неприсъщо за нашия народ, който има вековни традиции на толерантност, състрадание и гостоприемство.

Като хора, водени от вярата в Бог и Неговите повеления, ние вярваме, че всяка човешка личност е създадена от Бог и притежава неотменно право на достойнство и равнопоставеност. Ние заявяваме убеждението си, че всички хора са равни и са призовани да живеят в търпимост и любов помежду си.

Горчивият опит на историята показва, че проявите на расизъм и ксенофобия лесно могат да прекрачат границите на допустимото и да доведат до необратими и фатални последствия. Не веднъж през вековете страхът от другия е бил използван за подклаждане на нетърпимост, противопоставяне и унищожение.

Бог в Словото Си призовава към милосърдие: “да обичаш чужденеца”, “да приглеждаш вдовицата и сирака”, “да правиш на другите това, което искаш на теб да правят”. Последното е известното „златно правило“, което заляга в основата на етичните принципи на много общности.

От името на ръководството на Обединени евангелски църкви призоваваме християните да бъдат верни на убежденията си, да бъдат гостоприемни и отзивчиви към изпадналите в беда, така както Божието слово ги призовава да сторят, да творят мир и да бъдат пример за състрадателност.

Ние апелираме към властите, политическите формации и медиите да насърчават с работата си приятелско и мирно съжителство на разнообразните общности в българското общество.

 

С искрени поздрави и благопожелания за наближаващото отбелязване на Рождество Христово,

П-р Николай Неделчев

председател на УС на ОЕЦ

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg