Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да реагираме, когато ни наранят в църквата?

Main Pic
Публикувана: 27.07.2018
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2272
Коментари: 0

Няма християнин, който да не е бил нараняван или обиждан от нечие поведение в църквата. Всяка местна църква се състои от простени грешници, които обаче не са съвършени. Ако не прощаваме и не забравяме, в църквата няма да остане нито един. Няколко са основните причини човек да бъде наранен или обиден.

  1. Клюки, лъжи или полуистини.
  2. Лидери, които не са чувствителни към нуждите на хората в църквата.
  3. Отхвърляне - усещате се не на място в дадена църковна общност.
  4. Осъждане - когато някой член от църквата си позволява открито да налага присъда върху поведението ви.
  5. Фалшиви учения, които ви отклоняват от истинската Христова вяра.

Как да се справяме с тези неизбежни фактори и да ги преодолеем, без да напуснем събранието или да се ожесточим към хората, които са ни причинили болка?

  • Прощавайте! Ако не простите, в сърцето ви ще се загнезди горчив корен. Прошката няма да накара човека, който ви е наранил или онеправдал да се промени или покае, но Господ го очаква от вас. Неслучайно Христос поставя това изискване в Лука 17:4. Както Бог в Христос е простил на вас, така прощавайте и вие, без да държите сметка за греховете на другите. Оставете ги в ръцете на Бога.
  • Конфронтирайте човека директно, дори и да се касае за водач на висока позиция. Често пъти проблемите се решават по-лесно и бързо, ако поговорим с човека и се постараем да разберем неговата позиция и гледна точка. Има случаи, когато даден проблем не може да се реши по този начин, но поне сте направили онова, което се изисква от вас. Изяснили сте нещата за себе си. Матей 18:14-17.
  • Бъдете търпеливи. Най-голямото изкушение е веднага да разгласите случилото се и да го обсъдите с всичките си приятели. Тогава обаче вие се превръщате в клюкари. Възможно е даже да ни се прииска да отмъщаваме или да отвърнем на злото със зло. Ако се поддадем на изкушението, съгрешилите сме ние. Римляни 12:12.
  • Молете се. Молете се за Божието водителство. Господ ли е този, който ви заведе в тази църква, за да допринете със своите дарби? Той ли иска да я напуснете? Открил ли ви е нова църковна общност, към която да се присъедините? Ако наистина сте убедени, че Бог ви води, ще имате мир, но не забравяйте, че и в новата църква вие отивате с вашия характер, мнения, емоционален арсенал и оформено отношение, вашето минало и съответните очаквания. Всяка църковна общност крие своите предизвикателства, защото в нея съгрешават. Евреи 10:24
  • Продължавайте да обичате и да се радвате в Господа.  Всеки е бил предмет на клюки, обида или неразбиране. Неслучайно в Евреи 10:24 имаме конкретно предупреждение да не преставаме да се събираме. Ако при всяка лъжа, която чуем по наш адрес, напускаме църквата, ще се наложи да обиколим всички местни църковни общности, защото никъде няма да открием съвършени християни.

Не е лесно да прощаваме, да забравяме, да проявяваме търпение и да се молим, но пък е библейско и Господ го очаква от нас.

"На никого не връщайте зло за зло; промисляйте това, което е добро за всичките човеци. Ако е възможно, доколкото зависи от вас, живейте в мир с всички човеци. Не си отмъщавайте, възлюбени, а дайте място на Божия гняв, защото е писано: На Мене принадлежи отмъщението. Аз ще отплатя, казва Господ" (Римляни 12:17-19).

 

Източник: Crosswalk

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg