Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ще се разпознаваме ли в небето?

Main Pic
Публикувана: 01.02.2019
Автор: Колин Смит
Прочетена: 3256
Коментари: 0
Ще се познаваме ли в рая? Нека да ви отговоря с една дума: „Да!“ Отговорът с две думи ще бъде: „Със сигурност!“ Ако искате отговор с пет думи, той ще бъде: „Можете да разчитате на това!“
 
Но като мъдър и изтънчен четец, вие ще искате повече обяснения, вероятно и библейски доказателства. Ще искате да ги намерите в Библията си. Позволете ми да ви предложа седем библейски примера, които съм използвал през годините, за да помагам на хората, които се чудят дали ще се съберат с вярващите си близки в небесата. Всички тези примери сочат, че ще се познаваме едни други при възкресението, а някои от тях ни показват, че вярващите се разпознават веднага след смъртта.
  1.   Давид и синът му. Цар Давид имаше син, който почина в ранна детска възраст. Когато малкото момче умря, Давид каза: „Аз ще отида при него“ (3 Царе 12:23). Давид знаеше, че ще види сина си отново в присъствието Господне и това знание, че ще се събере със сина, когото обичаше, му донесе утеха при смъртта на детето.
  2. Авраам, Исаак и Яков. Нашият Господ казва, че мнозина ще дойдат от Изток и от Запад, за да се седнат на масата заедно с „Авраам, Исаак и Яков в небесното царство“ (Матея 8:11). Авраам е бащата на Исаак и дядото на Яков, а в небесата той се наслаждава на компанията на сина си и на внука си, докато Яков се радва на компанията на баща си и дядо си.
  3. Исус и учениците. Исус казва на учениците си: „Няма да пия от този плод на лозата до онзи ден, когато го пия по нов начин в царството на Отца си с вас“ (Матея 26:29). Единадесетте, които споделиха Тайната вечеря с Исус на земята, ще ядат и пият с Него в небесата. Петър, Яков, Йоан и другите ще бъдат разпознати на небесата толкова ясно, колкото са разпознати на земята.
  4. Моисей и Илия. Когато славата на Исус беше разкрита при Преображението, ни се казва, че Моисей и Илия им се явиха и говореха с него“ (Матея 17:3). Това е очарователно, защото когато се появиха Моисей и Илия, те все още нямаха възкресенски тела. Те бяха души, които бяха видими за учениците, както ангелите бяха видими за пастирите в нощта на Рождество и както душите под олтара, бяха видими за апостол Йоан (Откровението 6:9). Въпреки че все още чакаха да бъдат облечени с възкресенски тела, Моисей и Илия били разпознаваеми. Те даже участваха в разговора с Исус. Това ни разказва много за съзнателната радост на общение, която вярващите споделят веднага след смъртта в присъствието Господне.
  5. Събраните души в небесата. Авторът на евреите говори за „духовете на усъвършенстваните праведници“, т. е. душите на вярващите в присъствието на Исус. Тези души, той ни казва, са събрани в „събранието на първородния“ (Евреите 12:23). Точно сега, в небесата, духовете на праведните, направени съвършени, са събрани. Събрани означава общност, а общност означава взаимоотношения.
  6. Павел и вярващите от Солун. Павел ясно заявява, че вярващите, които обича на земята, ще бъдат радостта му в небесата. „Защото кой е нашата надежда, радост или корона от хвалби в присъствието на нашия Господ Исус при неговото пришествие? Не сте ли вие?“ (1 Солунци 2:19). Когато Павел казва това, той ясно очаква връзките, които е създал с хората на земята, да продължат в небесата.
  7. Събирането с любимите хора. Когато Павел пише на вярващите, които скърбят за загубата на обичан човек, той им предлага тази утеха: „ние, които сме още живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците, за да срещнем Господа във въздуха“ (1 Солунци 4:17). „Те“ се отнася за любимите хора на вярващите, които сега са в присъствието Господне. Жена, която скърби за загубата на своя вярващ съпруг, има утеха, знаейки, че когато Господ дойде, тя отново ще се срещне със съпруга си. Синове и дъщери, които скърбят за загубата на вярващ баща или майка, могат да намерят утеха в перспективата на това щастливо събиране, когато ще се съберем заедно с онези, които са отишли преди нас в присъствието Господне.
       Това е повече от достатъчно, за да разреши проблема, и се надявам, че това е достатъчно и за вас. Християните, които се познават и се обичат един друг на земята, ще се познават и ще се обичат един друг в небесата.
 
Източник: Cross Walk
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg