Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Дай или вземи!

Main Pic
Публикувана: 07.07.2019
Автор: п-р Людмил Ятански
Прочетена: 1445
Коментари: 0
Какво мога да взема от живота? А какво мога да дам? Кой ли въпрос си задавам? И не само на себе си...
 
"Какво да направя за теб?", попита Исус слепеца Вартимей. Каква разлика, какъв контраст! Слепецът вика и не се свени да търси Исус, за да спечели обратно своето зрение.
 
Мисля си, че дълбоко в себе си всички копнеем да бъдем "божествени". Може би защото има дълбоко вложен копнеж от Бога по съвършенството, а то се намира единствено у Бога. И може би защото искаме да бъдем обичани с най-силната и голяма любов, която човек може да ни даде. А може би защото сме създадени от Бога и копнеем да бъдем като Него... Може би...
 
Но знам как можем да бъдем като Него или поне малко да се доближим до красотата Му. Искаме да сме като Него, но унизително пълзим надолу. Като искаме да изсмучем от живота всичко, което може да ни даде.
 
А всъщност истински божественото е да можем да обичаме като Него и да сме готови да направим всичко за ближния и най-вече за Този, Когото обичаме - Христос.
 
Малкият човек вика: "Дай!" А големият крещи: "Какво мога да дам?"
 
Какво да направя за теб?
 
Бог е богат и затова може да раздава. Раздава истински богатият!
 
Искаме да сме като Бога? Нека сме силни и да раздаваме. Щедро - така, както сме получили!
 
Когато даваме, вършим Божиите дела. И ставаме като Бога... Можем да бъдем обичани, мразени, преследвани. Но можем да обичаме и да отдаваме всичко, което имаме и сме получили даром. Защото това е привилегия на Бога и на Неговите слуги.
 
Копнежът по Бога е осъществим. Можем да бъдем като Него. Можем. Като вършим Неговите дела. И отдаваме себе си. С радост. С наслада.
 
Можем да дадем и да обогатим. Или пък можем да отнемем и ограбим...
 
Какво мога да сторя за теб?
 
"Защото наистина Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи, и да даде живота Си откуп за мнозина. Дохождат в Ерихон; и когато излизаше из Ерихон с учениците Си и едно голямо множество, Тимеевият син Вартимей, един сляп просяк, седеше край пътя. И като чу, че бил Исус Назарянинът, почна да вика, казвайки: Исусе, сине Давидов, смили се за мене! И мнозина го мъмреха, за да млъкне; но той още повече викаше: Сине Давидов, смили се за мене! И тъй, Исус се спря и рече: Повикайте го. Викат слепеца и му казват: Дерзай, стани, вика те. И той си хвърли дрехата и скокна и дойде при Исуса. И проговори Исус и му каза: Какво искаш да ти сторя? Слепецът Му рече: Учителю, да прогледам. А Исус му рече: Иди си, твоята вяра те изцели. И той веднага прогледа, и тръгна подир Него по пътя" (Лука 18:35-43).

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg