Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Международен ден на религиозната свобода

Main Pic
Публикувана: 27.10.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 640
Коментари: 0
50-ата Генерална асамблея на Организацията на американските държави (OAД) се проведе на 20-21 октомври. Сесиите се проведоха онлайн поради пандемията от COVID-19. Кризата във Венецуела и Никарагуа и икономическото и социално въздействие на пандемията в региона бяха най-актуалните въпроси, обсъждани по време на Асамблеята.
 
OAД винаги организира сесия в деня преди началото на официалното събрание, за да има диалог с организациите на гражданското общество. Тази година Евангелският иберо-американски конгрес за живота и семейството участва с 65 сдружения, разделени в 5 коалиции и с участието на 5 лектори.
 
По време на срещата с гражданското общество, аржентинският пастир  Надя Маркес, представляваща коалицията на Иберо-американския евангелски конгрес, посочи, че „правото на родителите да обучават децата си в религиозен и морален план с ценностите на Исус, е от основно значение“.
 
Маркес осъди неотдавнашното изгаряне на църкви в Чили, като заяви, че подобен акт „заслужава порицание от всички държави, съставляващи ОАД. Ние сме хиляди вярващи, които са ангажирани в обществено служение, за да защитим нашите права”.
 
Посланиците на страните членки на ОАД  коментираха намесата на организациите, служещи на гражданското общество. Бразилският посланик Осмар Владимир Чохфи и Рита Клавери, посланик на Гватемала, изразиха ясна позиция в подкрепа на живота и семейството.
 
Аарон Лара, председател на Иберо-американския конгрес за живота и семейството, заяви, че са „много доволни от презентациите на лекторите, които положиха изключителни усилия в защита на живота и семейството“.
 
„Наблюдаваме издигането на ново поколение защитници на живота и семейството. Радвам се, че виждам резултатите от толкова месеци труд и молитва", подчерта пастир Хуго Маркес.
 
OAД завърши своето Генерално събрание, като официално поиска от страните-членки да защитят „правото на всеки да има свобода на мисълта, съвестта, религията и убежденията, както и свободата да ги промени“.
 
„Призоваваме държавите да защитят всички места за поклонение, така че хората да могат да практикуват вярата си сами или в общността по мирен и безопасен начин, дори и с ограниченията, наложени от пандемията COVID-19, в съответствие със здравните мерки“, добави той.
 
OAД също официално призна „правото или свободата на родителите да осигуряват на децата си морално и религиозно образование в съответствие с техните вярвания“.
 
Освен това Асамблеята на ОАД реши да обяви 27 октомври за Международен ден на религиозната свобода и призова за „регионален диалог относно правото на свобода на съвестта и религията или убежденията“.
 
Според Лара, „най-подходящата резолюция на 50-ата Асамблея на ОАД е обявяването на 27 октомври за Международен ден на религиозната свобода. Ще го организираме с благоволението на Бога”.
 
Държавите-членки на OAД одобриха предложението Гватемала да бъде домакин на 51-то Общо събрание на организацията през 2021 г.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg