Вторник, 30.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Пълна карантина и затворени църкви в Шотландия, но не и в Англия

Main Pic
Публикувана: 07.01.2021
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1755
Коментари: 0
Съгласно новите противоепидемични мерки в Обединеното кралство хората не могат да напускат домовете си, освен по необходими причини, като медицински нужди, пазаруване на храна, упражнения и работа за тези, които не могат да го правят от вкъщи.
 
Освен това всички училища и колежи отново са затворени, само децата на ключови работници и уязвими ученици могат да посещават учебни заведения, спазвайки всички правила за безопасност. Обучението във висшето образование ще остане онлайн до средата на февруари.
 
Ресторантите могат да продължат да предлагат доставка на храна, но алкохолът е забранен. Спортните заведения на открито са затворени, но детските площадки на открито остават отворени.
 
Предвид разликата в броя на заболелите и на смъртните случаи от Ковид-19, църквите остават отворени в Англия, но са затворени в Шотландия.
 
Новата карантина в Шотландия предвижда местата за поклонение да бъдат затворени. Повечето църковни общности в Шотландия  бяха ограничени до богослужения от само двадесет души, така че повечето църкви вече работят онлайн.
 
Църквите могат да се отварят само за записване или предаване на богослужения или за предоставяне на жизненоважни услуги. Може да се провеждат и погребения с ограничен брой хора, както и много малки сватби.
 
За разлика от ситуацията през март, местата за поклонение в Англия ще могат да останат отворени при тази нова пълна карантина или така наречения "локдаун".
 
„Можете да излезете от дома, за да посетите някое място за поклонение, за да се поклоните или да присъствате на погребение, било на гробището или в църковна сграда, за да присъствате на сватбена церемония. Трябва да следвате указанията за безопасно използване на местата за поклонение и не трябва да се смесвате с никого извън вашето домакинство”, се казва в Ръководството за поведение при коронавирус за Англия.
 
На сватбите в Англия могат да присъстват не повече от 6 души, но те могат да се провеждат само при „изключителни обстоятелства“, докато на погребенията могат да присъстват до 30 души. Групите за взаимопомощ са ограничени до 15 души и все още могат да се срещат в църквите.
 
След официалното съобщение на властите британският евангелски алианс (EAUK) посочи в социалната мрежа Туитър, че „църквите ще трябва да бъдат мъдри и дискретни, и да решат дали е безопасно и подходящо да се срещат лично за различни християнски дейности и мероприятия“.
 
„Новината, че църковните сгради в Англия не се налага да затварят врати, ще изисква още по-засилено внимание и действия от страна на църквите, отколкото ако те трябва да бъдат затворени, както през март и ноември“,  пише в статия, публикувана по повод поредната национална карантина Дани Уебстър, ръководител на отдела за връзки с обществеността на Британския евангелски алианс (EAUK).
 
Според Уебстър, „като не изисква църквите в Англия да се затварят, правителството прави това, което поискахме от него през ноември, но то не означава, че това е най-лесният вариант. Всъщност в много отношения нашите решения ще бъдат още по-предизвикателни за църквите ни”.
 
„Църквите трябва да обърнат голямо внимание на въздействието, което техните решения ще окажат върху разпространението на този вирус. От съществено значение е всички мерки, въведени като част от преценката на риска, да бъдат преразгледани и засилени, когато е необходимо“, препоръчва той.
 
Уебстър вярва, че „въпреки това църквите в Англия решават да продължат своите дейности през следващите седмици. Ние трябва да имаме благодат във взаимоотношенията, водени от най-добрите мотиви за решенията, които вземаме“.
 
„2020 г. доказа, че общуването на християните не е ограничено само до сградата, в която се намираме, а свидетелството за Христовото благовестие не се ограничава само до църковното богослужение. Следващите месеци ще създадат предизвикателства пред църквите и има наистина голяма нужда от повишено внимание, докато вземаме решения. Ние обаче можем да сме смели, докато прогласяваме надеждата на Исус през тези мрачни зимни месеци“, заключава Уебстър.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg